Turay pincészet

által Balázs Árva

  • 100,000 Ft

    Cél
  • 56,500 Ft

    Eddig összegyűjtve
  • 0 Nap van még hátra
  • 2023.11.01.

    Kampány vége
Eddig összegyűlt :
56.50%
Ez a kampány érvénytelen, vagy még nincs elindítva.

Követ bemutatkozása

Amennyiben legalább 5000 forinttal támogatja az Alapítványt, egy palack Generosa bort adunk ajándékba. Ennél kisebb összeggel is tudod a gyerekeket támogatni, de ebben az esetben nem tudunk bort ajándékozni mellé. 12 palackot tudunk átadni az adományozók számára.
A megvásárolt adomány borok november 6-tól november 23-ig (keddi és csütörtöki napokon) vehetők át az Appy irodában (1066 Budapest, Nyugati tér 1, VI. emelet). Minden adományozót megkeresünk emailben, hogy egyeztessük az időpontot.

A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története a 17. századig nyúlik vissza. A család nemesi rangját 1663-ban I. Lipót császár adományozta. A történeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy a Turayak már 12 generáció óta művelnek szőlőt, de a 20. század viharos történelmi időszaka alatt a szőlő és földbirtokok elkerültek tőlünk. Jelenlegi pincénk és borászatunk 2002 februárjában került a család tulajdonába. A pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt, az 1920-as években pedig présházzal bővítették. Az épület és a hozzátartozó 3000 m 2 szőlőterület 1948 -tól magántulajdonba került. Az épület manzárd szobájában négy védőszentet ábrázoló szekkó (azaz száraz vakolatra festett freskó) látható. Az épület egyházi személyek találkozó helyeként és szertartások helyszíneként szolgált. A pince eredetileg földbe vájt volt, melynek nagy részét téglával kiboltoztuk, de egy darabját eredeti állapotában csodálhatják meg az idelátogatók. Az épület alsó szintjéhez tartozott egy kisebb ( két szamaras ) istálló és a szőlő feldolgozásra alkalmas présház, amelyet mára már kóstoló helységgé alakítottunk át. 2006 őszén kezdtük el a szőlők újra telepítését. A szőlőtelepítés folyamatosan zajlik, 2018 őszén a meglévő 2 ha mellé további 0,4 ha terület került birtokunkba, amelyre rezisztens szőlőfajtákat választottunk, többek között solarist, kékfrankost és olaszrizlinget. Fajtáinkat a területi adottságainknak megfelelően válogatjuk, így az agyagos, márgás, mészköves talajhoz remekül társulnak meglévő tőkéink: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon. A tételeinkben így egységesen fellelhető az ásványosság, mely a terroirunk sajátossága.

A birtokot a 2018-as évtől a bioorganikus gazdálkodás szerint műveljük, a bioorganikus certifikációt pedig a 2021. évjrárattól kaptuk meg. A kimagasló színvonal megőrzése érdekében a tőkéken lévő termést korlátozzuk, a hajtásokat rendszeresen válogatjuk, zöldszürettel ritkítjuk. A szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően a kiváló minőségű színmustból alkothatunk. Az alkotás során pedig azon filozófiánkat tartjuk szem előtt, mely szerint a terroir beszél, mi hallgatjuk. A borkészítés közben is minimális beavatkozással dolgozunk, célunk, hogy boraink minél inkább naturálisak legyenek. A következő célunk a biodinamikus művelésre való átállás.

A szőlőművelését és a borászati munkákat Turay Kamill borász végzi. A családi pincészet minden munkájából Turay István és felesége Turayné Székely Éva, illetve lánygyermekük Turay Sára és párja Barna Balázs, és Kamill felesége Truszek Tímea Zita is tevékenyen kiveszi a részét. A legjobb munkaerők: Nektár, a németjuhász, és Cérna, a cicánk, akik hűséges társként vonulnak a traktor mellett.

 

Név Támogatás összege Dátum
Anonymous 2,000 Ft October 30, 2023
Flóra Pulay 10,000 Ft October 30, 2023
Kopasz Ákos 10,000 Ft October 30, 2023
Dániel Slezsák 5,000 Ft October 30, 2023
Réka Faggyas 5,000 Ft October 30, 2023
Zsolt Imeli 6,000 Ft October 30, 2023
Terézia Ferencz 3,500 Ft October 28, 2023
Bence Árendás 10,000 Ft October 27, 2023
Balázs Balázs 5,000 Ft October 26, 2023